Teak

TEAK VAN DE HOOGSTE KWALITEIT

In het 4 Seasons Outdoor assortiment kom je veel tuinmeubelen tegen van hout, of met een detail van hout. Bij al onze tuintafels, loungesets en tuinstoelen gebruiken we uitsluitend teakhout. Deze houtsoort is een tropische hardhout soort met veel praktische eigenschappen, waardoor teak een erg geschikt materiaal is om toe te passen bij tuinmeubelen.

Onbehandeld teakhout is goudbruin van kleur. Hoe ouder het hardhout is, hoe donkerder de kleur van het hout is. Als de houtsoort buiten gebruikt wordt, zorgen regen en zon ervoor dat de buitenste laag licht grijs verkleurd. Dat is het natuurlijke proces waarmee het hout zichzelf bescherming geeft. Door temperatuur verschillen en door afwisseling van vocht en droogte kunnen kleine haarscheurtjes ontstaan. Dit heeft verder geen effect op de kwaliteit.

DUURZAAM TEAK

De laatste jaren is er veel te doen over het kappen van hout en ook het kappen van teak. Dit gebeurde lang op een onverantwoorde manier, waardoor bossen en natuur zwaar onder de houtkap hadden te lijden. Jaren geleden zijn er diverse certificaten en stichtingen ontstaan die het kappen van deze houtsoorten reguleren. Bekende organisaties zijn bijvoorbeeld FSC en PEFC die certificeren wanneer het hele proces voldoet aan de richtlijn. Al onze tuinmeubelen en onderdelen van teak zijn voorzien van een FSC of een SVLK/V-legal certificaat waarmee wordt voldaan aan de laatste EUTR-regels die sinds 2013 gelden, en wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van teak plantages. Hier worden bomen geplant die na ten minste 15 jaar geschikt zijn voor houtwinning. Op deze manier zetten jonge bomen CO2 om in zuurstof, en worden oudere bomen gekapt in plaats van de illegale kap in het oerwoud.

GARANTIE

Teakhout is een natuurproduct. Dat betekend dat door de willekeurige groei van een boom, er verschillen zijn tussen teak planken. Daarom zit er kleurverschil in planken, zitten er soms noesten in het hout en is ook de werking tussen teak delen soms anders. Vanwege deze eigenschappen is onze garantie op 4SO teakhout van belang. We geven 5 jaar garantie op alle productie en constructiefouten. De werking van teakhout is hier niet bij inbegrepen. Wanneer je kiest voor teakhout, verwachten we dat je deze eigenschappen waardeert. De kleur van je teak tuinmeubel is te bepalen door gebruik te maken van onze teak onderhoudsmiddelen. Haarscheurtjes die kunnen ontstaan, noesten in het teak en na verloop ruwe oppervlakken zijn geen onderdeel van onze garantie. Deze eigenschappen geven het teakhout een eigen karakter en zijn onderdeel van de uitstraling. Wees voorzichtig met een bloempot of vaas op je teak tuintafel, hierdoor ontstaan er hardnekkige kringen of kleurverschillen. Op al onze tuinmeubelen waar we teak gebruiken staan de eigenschappen omschreven op het 4SO - TEAK label. Mocht er onverhoopt toch een probleem zijn met je teak tuinmeubel dan kun je contact opnemen met je 4SO verkooppunt.

VERSCHILLENDE BEHANDELINGEN

Een deel van ons teakhouten tuinmeubel assortiment is bewerkt, en heeft een licht grijze kleur. Deze houten tuinmeubels of onderdelen zijn voorzien van een whitewash: 4 Seasons Outdoor – Instant Grey. Dit is een onderhoudsmiddel op waterbasis, dat zorgt voor de mooie uitstraling van vergrijsd teak. Na deze behandeling(en) wordt het teak gedroogd en voegen we een behandeling toe van 4 Seasons Outdoor – Teak Shield. Dit is een transparante laag die vuil en waterafstotend werkt. Om je tuinmeubel deze uitstraling te laten behouden, kun je onze 4SO onderhoudsmiddelen blijven gebruiken. Of teak juist laten vergrijzen, door het alleen schoon te houden met 4 Seasons Outdoor - Teak Cleaner.

Kies je liever voor een andere uitstraling van je teakhouten tuinmeubelen? Dan zijn er tal van 4SO onderhoudsmiddelen beschikbaar, om de goudbruine kleur te behouden en om je tuinmeubelen mee schoon te maken. Welke uitstraling ook je voorkeur heeft, we raden af om agressieve onderhoudsmiddelen te gebruiken en kunnen alleen onze garantie geven als je gebruik maakt van de 4 Seasons Outdoor onderhoudsmiddelen.

onderhoud

Deze onderhoudsproducten zijn geschikt voor het onderhouden van Teak tuinmeubelen.

Teak cleaner

Teak cleaner

Reinigt en herstelt verweerd teak.

Teak protector

Teak protector

Behoudt of hersteld de lichtbruine kleur van teak langer.

Teak shield

Teak shield

Maakt teak water- en vuilafstotend. Helpt vlekken van eten en drinken te voorkomen.

Vintage teak protector

Vintage teak protector

Hersteld en behoudt langer de donkerbruine kleur van oud teak.

Instant grey

Instant grey

Verandert bruin teak binnen een uur in een lichtgrijze kleur.