STATISCHE ELEKTRICITEIT VAN MIJN TUINMEUBEL, WAT TE DOEN?

STATISCHE ELEKTRICITEIT VAN MIJN TUINMEUBEL, WAT TE DOEN?

geplaatst op 11 februari 2021

BEGRIJPEN WAT ER GEBEURT

Om een oplossing aan te dragen moet u eerst begrijpen wat er gebeurt bij het krijgen van een schok door statische elektriciteit. Statische elektriciteit ontstaat door wrijving van materialen met elkaar bijvoorbeeld.

  • kledingstukken onderling
  • kleding en lichaam
  • kleding en stoelbekleding
  • schoenen en vloerbedekking

Het ene materiaal laadt sneller op dan het andere materiaal. En laat nu net het kunststof in kleding en (tuin)meubelstoffen een perfecte oplader te zijn… wat een pech! Dit kunststof is echter wél nodig om uw tuinmeubels weerbestendig te maken, dus een ander materiaal gebruiken heeft ook veel nadelen op andere vlakken.

Oké, dus door deze wrijving tussen stoffen word je elektrisch geladen. Normaal vloeit deze elektrische lading meteen de aarde in, maar soms lukt dat door bepaalde (lucht)omstandigheden niet. Hoe kouder het is, bijvoorbeeld in de winter, hoe meer last sommige mensen hebben van statische schokken. Dat komt omdat koude lucht minder vocht bevat, waardoor er meer wrijving ontstaat.

Zodra je dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals bijvoorbeeld de kat, de printer of inderdaad uw tuinmeubel, ontstaat er een ontlading en krijg je een schok. Soms zelfs met vonk en al.

INVLOEDEN

Bekende situaties die het opladen van statische elektriciteit beïnvloeden zijn:

  1. Luchtvochtigheid
    Droge lucht is één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit en in de winter is de luchtvochtigheid nu eenmaal lager dan in de zomer. Statische elektriciteit bij binnenmeubelen komt daarom ook vaker voor in de winter. We hebben het allemaal graag lekker warm, wat betekent dat de verwarming meestal op volle toeren draait. Dit zorgt ervoor dat de lucht droger is en u sneller statisch geladen wordt.
  2. Weerstand per persoon
    Niet iedereen heeft er even veel last van. Dat komt dikwijls omdat de weerstand van de huid verschilt per persoon. Heb je bijvoorbeeld een droge huid, gebruik je geen wasverzachter, draag je veel synthetische kleding en loop je altijd op rubberen zolen? Dan is de kans groter dat je sneller oplaadt dan anderen en dus meer last ervaart.
  3. Man, vrouw, kind & afkomst
    Iets wat alle vrouwen natuurlijk al lang weten: mannen zijn ongevoeliger dan vrouwen. De detectiegrens voor een ontlading ligt voor vrouwen en kinderen op ongeveer 3.000 volt en bij mannen al gauw op 4.000 tot 5.000 volt omdat ze van nature vaak een dikkere opperhuid hebben (en wat dieper verstopte zenuwuiteinden). Er zijn ook nog verschillen op basis van ras, bijvoorbeeld Aziatische mensen kunnen wat gevoeliger voor een ontlading zijn dan westerlingen.

OPLOSSINGEN

Leuk al die uitleg, maar wat kan ik er nu aan doen? Er zijn 2 manieren waar u naar moet kijken. Namelijk ten eerste: zoveel mogelijk voorkomen van het opladen van statische elektriciteit en ten tweede: als u statisch geladen bent om pijnloos te ontladen zonder schok.

Zoveel mogelijk voorkomen van opladen:

  • draag bij voorkeur katoenen of linnen kleding
  • draag ingelopen schoenen met een lerenzool en liever geen schoenen met een nieuwe rubberen zool
  • gebruik voor kleding wasverzachters met antistatische eigenschappen
  • behandel kleding, stoelen, vloerbedekking etc. met een antistatische spray of met een mixje van water + wasverzachter.
  • vochtig houden van kleding en meubels en kunstgras (ja, ook dit laadt op!)
  • de beste tip voor binnenshuis, voer de luchtvochtigheid op door middel van waterbakjes aan de verwarming of een luchtbevochtiger. Voor buiten is dit helaas geen optie…

Pijnloos ontladen:

  • Raak met een metalen sleutel of een ander metalen voorwerp wat u vasthoudt een waterkraan, metalen deurkruk of iets dergelijks aan. Die sleutel heeft geen last van een schok. Het klinkt misschien wat vreemd maar houdt die sleutel wel stevig aan het metaal vast, hierdoor voel je zelf vrijwel niets van die ontlading! Ontladen via uw nagel doet ongeveer hetzelfde, al prefereren wij de sleutel.
  • U kunt een antistatisch sleutelhanger aanschaffen die u ook weer tegen een geaard object aanhoudt om te ontladen. Dit doet min of meer hetzelfde als de sleutelmethode.
  • Tip van oma: een veiligheidsspeld in je zak doen, deze neemt grotendeels de lading van uw kleding over.
  • Voordat u opstaat uit uw tuinmeubel, een geleidend object vastpakken waardoor de statische elektriciteit langzaam kan afvloeien. Denk bv aan een parasol of salontafel van metaal die in goed contact met de grond is.

HELEMAAL VOORKOMEN?

Geregeld werken de oplossingen toch niet goed genoeg. Gaat u zoeken naar andere oplossingen, dan komt u bijvoorbeeld tegen: een uw tuinmeubel aarden met een ijzerdraadje. Helaas voert dit niet de statische elektriciteit van uw kussens af. Ook de rubber dopjes verwijderen is helaas ook niet dé oplossing. Zoals gezegd, antistatische spray of wasverzachter spuiten op uw tuinmeubels helpt vaak wel, maar ook niet altijd goed genoeg.

Helemaal voorkomen kunnen we het dus helaas niet voor u omdat het probleem met statische elektriciteit van veel factoren afhankelijk is buiten het tuinmeubel om. Er bestaat helaas geen wondermiddel dat 100% werkt.

TIPS

  1. De beste tip die wij u kunnen geven, probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat uzelf statisch geladen wordt en ontlaadt uzelf op een pijnloze manier met de tips die we u hierboven hebben gegeven.
  2. De beste korte termijn oplossing is het bevochten van uw tuinmeubel met een plantenspuit. Als het voldoende werkt, werkt het echter maar kort.
  3. Een andere, minder mooie oplossing, is een katoenen of leren grand-foulart over uw tuinmeubel trekken. Katoen & leer laadt een stuk minder snel op.
  4. Wilt u statische schokken helemaal uitsluiten, dan is het kiezen van (teak)houten tuinmeubelen de beste optie.